Kako motivirati dijete da postane bolji učenik?

Kako motivirati dijete da postane bolji učenik?

Kako motivirati dijete da postane bolji učenik?

Kao roditelju nije vam teško prepoznati kad vaš tinejdžer učenik postiže lošije rezultate u školi, dok vi znate da može puno bolje. Dobar vijest je da mu zaista možete pomoći jer su provedena brojna istraživanja na tu temu, stoga su i poznati glavni uzroci poteškoća s kojima se učenici susreću, a to su: nedostatak samopoštovanja, nedovoljna motivacija i nedostatak znanja.

Kako povećati samopouzdanje učenika

Zaostaje li dijete s gradivom, počinje vjerovati da ga je preteško nadoknaditi, osjećaju krivnju, a s vremenom pritisak može samo rasti. Upravo su zato izvanškolske aktivnosti, u kojima dijete sam sebe vidi i prepoznaje kako napreduje, jako važne. Samopouzdanje dolazi nakon mnogo malih uspjeha, i zato je važno učeniku naglašavati kako je napreduje te ga naučiti da sam počne prepoznavati svoje uspjehe bez obzira kako mali ili veliki bili.

Griješiti je školski

Kako kao roditelj postupate kad dijete dobije lošu ocjenu ili napravi grešku će utjecati na samopouzdanje i samopoštovanje djeteta. Možda ste već razvili naviku prigovaranja i kritiziranja zbog loših ocjena, a to je prije svega, neučinkovito. Važno je znati da su poruke koje sad upućujemo djetetu vrlo moćne, i o njima će ovisiti hoće li kao odrasla osoba ostvariti svoje potencijale ili će ga one sputavati u razvoju osobnosti. Izjave poput ‘Ti si lijenčina’, ‘Stalno dobivaš jedinice’, potrebno je zamijeniti slušanjem i podrškom.
Slušanje znači da ne tražimo ono što nije dobro, nego da sa stvarnim interesom saznamo što je djetetu bitno.

Dajte im povjerenje

Davanjem povjerenja je početak razvijanja osjećaja odgovornosti kod djeteta i stvaranja dobrog odnosa prema školi i učenju. Osjeća li učenik da mu vjerujete, bit će uspješniji u organizaciji svog vremena i samostalnom učenju. Na primjer, možete mu predložiti da sam odabere vrijeme za online instrukcije iz predmeta s kojima zaostaje.
U razgovoru s djetetom oko organizacije učenja i škole, trebao bi se osjetiti stav da dijete ide u školu zbog sebe. S kojim prosjekom ocjena su oni osobno zadovoljni, u kojim predmetima žele biti jako dobri, a koji ih uopće ne zanimaju?

Postavite realne ciljeve

Ocjene su samo jedan od načina mjerenja školskog uspjeha. Osim ocjena, možete postaviti puno mini-ciljeva. Ako učenik nije dobar u organiziranju svog vremena, već postavljanje vremenog okvira za učenje može biti cilj. Također, postavite dobro definirane ciljeve. Na primjer, cilj može biti ‘proći kroz 3 zadatka za izračunavanje površina piramida’, ‘pročitati jednu stranicu lektire na dan’ i slično. Prijedlog realnih ciljeva vam može dati i online instruktor.

Probudite znatiželju

Motiviranje dijete za učenje velik je posao. Sjetite se vašeg djeteta kad je imao 3-4 godine, kad su pitanja o svemu nizala jedno za drugim. Ta znatiželja može nestati ako ocjene same sami postanu cilj. Osjećate li da radite prevelik pritisak na dijete zbog ocjena i škole – otpustite ga. Osjećate li veliku odgovornost i brigu za ocjenama koje vaše dijete postiže u školi, razmislite o preusmjeravanju dio odgovornosti na online instruktora. Tako će vam ostati više vremena da s djetetom pričate o stvarima koje se ne tiču škole, a koje su iznimno važne za vaš odnos.