Kako prestati odugovlačiti s pripremama za maturu 2023!

Kako prestati odugovlačiti s pripremama za maturu 2023!

Kako prestati odugovlačiti s pripremama za maturu 2023!

Kako se matura približava moguće je da osjećaš sve veći pritisak, i posve je normalno da baš zbog straha odgađaš pripremanje za maturu. Veliki broj učenika, koji se za maturu pripremaju s našim instruktorima su izjavili da nisu znali od kud početi i da je to bio glavni razlog odgađanja učenja.


Od kuda početi s pripremama za državnu maturu 2023?

Prvi korak su kvalitetne skripte za maturu 2023. Na našem webu ih možeš preuzeti besplatno – pripremili smo skripte iz Matematike A, Matematike B, Hrvatskog, Engleskog A i Engleskog B.

1. Plan učenja

Što ranije kreneš s pripremama to ćeš osjećati više kontrole, a tvoj mozak će tada pamtiti i raditi bolje. U redu, to već znaš, no prije nego se baciš na skripte – napravi plan učenja. Nemoj ići u prevelike detalje, jednostavno podijeli tjedan na predmete/teme koje želiš proći. Kad kod nekog predmeta osjetiš anksioznost – stavi bilješku da ti treba pomoć. 

2. Pomodoro tehnika učenja

  Mobiteli su uspješno smanjili (da ne kažemo uništili) sposobnost našeg mozga da se koncentrira na jedan predmet duže vrijeme. Kako bismo riješili ovaj problem, postoji Pomodoro tehnika učenja/rada. Cilj ove tehnike je da učite bez prekida, a ovo su koraci Pomodoro tehnike: 
  • Uzmi skriptu koju želiš početi detaljnije prolaziti. Na primjer, Matematika A
  • Stavi timer ili Pomodoro chrome ekstenziju na 25 minuta 
  • Skripta iz Matematike A nakon svakog poglavlja ima Zadatke, možeš ih krenuti rješavati ili odabrati drugu aktivnost, no bilo bi dobro da 25 minuta ustraješ u istoj aktivnosti 
  • Nakon 25 min (kad ti zazvoni alarm), uzmi 5 minuta pauze. 
  • Ponovi ciklus za isti predmet. Idealno bi bilo napraviti 2 Pomodoro ciklusa za redom, da se držiš iste skripte.

Naš mozak može ostati koncentriran 90 min odjednom, nakon toga treba pauzu. Čak i za vrijeme pauze, mozak ostaje raditi na zadacima s kojima se suočavao za vrijeme učenja (super od njega :), a neke probleme koje nisi znao/la riješiti – možda riješi upravo za vrijeme odmora!

Albert Einstein je koristio ovu tehniku kad je radio, te je izjavio da do svojih najvećih otkrića nije dolazio racionalnim putem, već za vrijeme pauzi.

3. Koristi više tehnika učenja, uključujući i flash kartice

  Ako gradivo za maturu uvijek prolaziš na isti način, moguće je da će ti učenje brzo dosaditi. Dodaj na to ep o Osmanu, i šanse da ćeš ostati sat vremena na hrvatskom su sve manje. Zato, razveseli svom mozak i koristi sve moguće tehnike učenja koje ti padnu na pamet, evo nekih:
  • FLASH KARTICE: kartice nam služe da testiramo vlastito znanje. Za svaku skriptu, i poglavlje napravi kartice. Na jednoj kartici bi trebala biti jedna misao ili ideja. Na primjer, iz skripte za Hrvatski za maturu 2023, iz podjele Figure misli, Hiperbola neka bude jedna kartica.
   Budi kreativan/na: na karticama koristi slike, dijagrame, grafove itd.
  • MIND MAPS: za veće podjele gradiva možeš koristiti mind maps – čak i ako nisi vizualni tip, ovo će tvom mozgu dati priliku da organizira informacije i podjele.
  • POSTERI: napravi veliki poster za jednu temu. Miksaj slike i riječi.

4. Potraži pomoć

Potpuno je normalno da ti se neće dati svaki dan učiti, da nećeš biti motiviran/na stalno, i da ćeš naići na probleme koje jednostavno nećeš znati riješiti sam/a. To je prilika da potražiš pomoć – bilo prijatelja ili učitelja. Traženje pomoći je odlika uspješnih ljudi.

Misliš li da ti treba više rada 1 na 1 ili već znaš što će ti oduzeti previše vremena ako ćeš raditi sam/a, prijavi se za sat online priprema za državnu maturu

Rad 1 na 1 će ti dati puno više slobode nego rad u grupi i pripremit ćeš se bolje jer je instruktor fokusiran samo na tebe i već zna na čemu trebaš raditi.
Naši instruktori su posebno pripremljeni za rad na maturi 2023, a neki od njih su bili i među 5% najboljih učenika u državi na maturi. Prethodna objava

Nije dostupna