Kako učiti iz skripte za pripremu državne mature 2022?

Kako učiti iz skripte za pripremu državne mature 2022?

Kako učiti iz skripte za pripremu državne mature 2022?

Državna matura je važan zadatak, no i velika prilika. Kreneš li se pripremati za maturu na vrijeme i bude li ta priprema kvalitetna, bit ćeš u dobroj poziciji birati fakultet. 

Za uspješno polaganje državne mature, prvo su potrebne kvalitetne skripte. Za tu svrhu smo pripremili skripte iz Matematike A, Matematike B, Hrvatski A, Hrvatski B, Engleski A i Engleski B. Te skripte su jedine koje će ti trebati da uspješno prođeš maturu.


Što znači kvalitetno se pripremiti za maturu?

Pripreme za maturu možeš raditi ili 1 na 1 s instruktorom ili u grupi, ili možeš prolaziti skripte posve sam. Poznata priča o jednom drvosječi najbolje ilustrira prednost pripremanja za maturu s online instruktorom: 

Bila jednom dva drvosječe, zvali su se Marko i Luka i često su se natjecala tko će nacijepati više drva. Tako su jednog dana odlučili održati natjecanje. Pravila su bila jednostavna – pobjeđuje onaj tko nasiječe više drva u jednom danu.  Tako su sutradan obojica uzeli svoje sjekire i počeli sječi što je brže moguće. Nakon sat vremena, Luka iznenada stane. Kad je Marko shvatio da više nema zvuka sječe, pomislio je: ‘Aha! Mora da je već umoran!’ I nastavio sjeći svoja stabla duplo brže. 
Ovo je trajalo cijeli dan, svakih sat vremena Luka bi stao na 15 minuta, dok je Marko cijelo vrijeme vrijedno radio. 
Kad je natjecanje završilo, Marko je bio uvjeren da je pobijedio. 
No, na Markovo zaprepaštenje, Luka je zapravo posjekao puno više drva. Kako se to uopće dogodilo?
– ‘Kako si mogao posjeći više stabala od mene? Čuo sam da prestaješ raditi svakih sat vremena na 15 minuta?
Luka mu je odgovorio: ‘Pa to je stvarno jednostavno. Svaki put kad sam prestao raditi, oštrio sam sjekiru’ 

Pripreme za maturu u grupi predstavlja način učenja odnosno rada kojem se priklonio Marko. Sati učenja nisu prilagođeni razini znanja učenika, i cilj više nije postići najveći broj bodova na ispitu mature, nego učiti što više. 

Učenje za maturu s instruktorom 1 na 1 znači u istoj količini vremena naučiti puno više. Rezultat ove strategije jest da ćemo bolje napisati ispit mature. 

Skinuo sam skripte – što sad?

Odlično! Preuzimanje skripti za državnu maturu prvi je korak do željenog upisa na fakultet. 

  1. Plan učenja za državnu maturu
   Upoznaj se dobro sa skriptom za svaki predmet tako da ju cijelu prelistaš i označiš dijelove za koje znaš da ćeš trebati više vremena. Naši instruktori su dobro upoznati s ispitom, i mogu ti pomoći napraviti plan/nacrt učenja.

  2. Uči više predmeta u jednom danu
   Istraživanja pokazuju da naš mozak bolje radi kad ‘skačemo’ s jednog predmeta na drugi nego da jedan dan posvetimo samo jednom predmetu, a drugi dan drugom. Pro tip: uči u intervalima. Tako će mozak bolje konsolidirati informacije.

  3. Vježbaj i jedi zdravo
   Poslušaj ovaj savjet koji sigurno već znaš. Naime, tjelovježba je jedna od rijetkih stvari za koju je dokazano da utječe na bolji rad mozga. Neuroznanstvene studije pokazale su da vježbanje mijenja anatomiju, fiziologiju i funkciju mozga. Mozak (hipokampus prefrontalni korteks) vježbanjem zapravo i raste, a time se poboljšava dugoročno pamćenje.

    

   Uspjeh